niedziela, 8 kwietnia 2012

Żurek na zakwasie



Składniki:
Na zakwas
  • 5-7 łyżek mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku 
  • liść laurowy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego 
  • 2-3 kulki czarnego pieprzu 
  • ok. 800ml ciepłej wody 
Sposób przygotowania:
W słoiku mąkę zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i ząbki czosnku obrane, lekko rozgnieciona nożem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie mieszać drewnianą łyżką. Zakwas był gotowy po 5 dniach.

Na żurek
  • ukiszony zakwas
  • garść pieczarek około 6 sztuk
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 ml wywaru warzywnego
  • kawałek kiełbasy (waszej ulubionej)
  • 1-2 ugotowane jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka startego chrzanu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmarzyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone pieczarki, chwile smażyć i odstawić. Na tą sama patelnie wrzucić pokrojoną kiełbaskę, po usmażeniu odstawić. W garnku zagotować bulion warzywny, dodać do niego składniki wcześniej przygotowane a więc cebulę, pieczarki i kiełbaskę. Chwilę to wszystko pogotować. Następnie do zupy wlać zakwas. Dodać majeranek, łyżkę chrzanu, przyprawić pieprzem i solą. Tak przygotowaną zupę przelać do miseczek, na wierzch wrzucić pokrojone, ugotowane wcześniej jajko. Życzę smacznego.
Gdy nie macie swojskiego zakwasu użyjcie kupionego w sklepie sprawdzonego, gotowego z butelki. 

3 komentarze:

Karmel-itka pisze...

nie wyobrażam sobie Wielkiej Nocy bez domowego żuru..

kasandraa6 pisze...

pyszności

La Lolla pisze...

ja też robiłam żurek, ale nie swój, kupiłam u górali, był wyborny;)

Przyciski Listonic